30 juli 2010

En egen kvarn

Det är det inte alla som har. Men det har Kristina Söderbäck, även kallad Kex (roligt nog, med tanke på hennes nuvarande yrkesval). Här är Kex:

Hennes kvarn ligger i Delsbo, djupaste Hälsingland, och heter Mellankvarn. Under stormakttidens Sverige var den en av 17 kvarnar längs samma vattendrag, men numera är den tämligen ensam. Brukats har den gjort i århundraden, men det är bara sedan Kex och hennes man Magnus tog över den för ett par år sedan som den även inhyser stenugnsbageri, gårdsbutik och servering.

Kex är en av de där underbara människorna som man bara vill hylla. En eldsjäl som drivs av viljan att ta reda på hur man får mat och bröd att smaka bäst. Som nosar och undersöker, letar och upptäcker, frågar och lär, inspireras och tar vidare. Med tusen järn i elden, före detta TV-producent som hon är, pendlar hon tillsammans med Magnus mellan Stockholm och Hälsingeskogarna, för att sakta men säkert bygga upp Mellankvarn som ett matkulturcentrum där vad som helst kan hända. Bageriet är dock hjärtat i verksamheten, och utbildat sig i bageriyrket har Kex gjort hos bland annat Saltå Kvarns bagarmästare Manfred Enoksson. Rörigt är det här, fullt med prylar överallt eftersom Projekt Utrensning Av Gammal Kvarn fortfarande pågår. Men det är minst lika fullt av själ, hjärta, värme och entusiasm. Läs mer om Kex och hennes Mellankvarn i nästa nummer av BAKA, vettja. Här är lite bilder att inspireras av så länge:2 kommentarer:

  1. Finns det ingen gillar-knapp?

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Nä, man får skriva riktiga ord istället. Det gillar vi skribenter!

    SvaraRadera