1 juli 2010

Printz bageri

Det är lyxigt att vara redaktör för ett magasin som Baka. Man får inte bara susa runt i Sverige och hälsa på i härliga, mjöliga, bröd- och bulldoftande bagerier och konditorier, man får även träffa de mest fantastiska människor. Entusiaster, visionärer, entreprenörer. Idag, när vi hade slitit oss från In my Garden, åkte vi till närliggande Stallarholmen och träffade Maria Printz, grundare och delägare i surdegsbageriet Printz bageri.
Bageriet är bara några månader gammalt, men Maria har varit i matsvängen längre. Hon är en sann entusiast av näroproducerat, äkta och ekologiskt. Tillsammans med två medarbetare har hon nu startat eget bageri i det Gula Industrihuset mitt i Stallarholmen, med ambitionen att "bli ett sprudlande nav kring kunskap och hantverkskicklighet i stenugnsbakning", som hon själv uttrycker det.




Och vi tror henne. Det kan inte bli annat än bra. Manfred Enocsson från Saltå Kvarn har delat med sig av sin kunskaper inför öppnandet, och han kommer också att leda kurser för såväl proffs som amatörer i det specialbyggda utbildningsbageriet en trappa upp.
Att använda 100 % ekologiska råvaror är en självklarhet för Maria. Vi pratade och pratade, och plåtade och plåtade. Och sen åkte vi hem, med bilen doftande av surdegsbröd, och glada i själen av att ha träffat ännu en brinnande eldsjäl på bagarhimlen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar