10 juli 2010

Solkryddor


Alla ni som vet någonting om att torka färska örter kan sluta läsa nu. Eller bereda en hand för att ta er för pannan. För färska örter ska ju hängas upp i knippor i snören i mörka, ventilerade rum och därefter proppas ner i täta burkar som genast stoppas ner i mörk låda. Så bibehålls smaken bäst. Det vet ju ni. Och ja, jo, jag vet väl det jag också men jag brukar låtsas som att jag inte har en aning om det. Istället går jag glatt visslande ut till min stora oregano och min välvilligt växande backtimjan, klipper några rejäla knippor med blommor och allt, sprider ut på ett bord och ställer i soligaste solen. Ett dygn. Sen är de torra som fnöske och då repar jag av dem och använder direkt. Kanske smakar de mindre än om de fått bo i ventlierat mörker, men då hade jag ju fått vänta så länge. Och det där med tålamod är inte min grej.


Den här trevliga kryddblandningen är god till det mesta. Att gnida in en kyckling med. Ha i tomatsåsen. Smula över pizzan. Piffa till ratatouillen.

1 msk torkad timjan
1 msk torkad basilika
1 tsk lavendelblommor
1 msk torkad oregano

1 kommentar:

  1. Mycket bra tips, det ska jag göra!

    SvaraRadera