7 juli 2010

Surdegsbullar


När det är 30 grader utomhus och lika många inne, är det inte smart att sätta igång att baka bullar med surdeg och baksten. Jo, på ett sätt. Bullarna jäser ju som aldrig förr i värmen, som ju stiger rejält av att ugnen med bakstenen i måste stå på i någon timme innan bullarna ska gräddas. För att värma upp stenen, du vet. Men det gjorde jag, alltså. Bakade surdegsbullar. I värmen. Jag hade tänkt bjuda stenläggarna som dammar och väsnas och lägger sten här utanför på vår uppfart, men när bullarna var klara hade de åkt. Typiskt. Fast den egentliga anledningen var förstås att bullarna ska plåtas på lördag, till nästa Saltå Kvarn-bok. Att baka surdegsbullar är egentligen inte krångligare än att baka vanliga bullar, det tar bara lite längre tid och kräver därmed mer planering. Precis som med surdegsbröd. Men du belönas. Jag experimenterade också med muscovadosocker, och hurrade lite för mig själv. Mums. Här kommer receptet:

Kanelbullar på surdeg
ca 24 st


Dag 1:
50 g rågsurdeg
60 g vetemjöl

120 g ljummet vatten

Blanda samma och låt stå i minst 12 timmar.


Dag 2:

surdegen från dag 1
5 dl mjölk

150 g smält smör

1 1/2 dl råsocker

1 dl mörkt muscovadosocker

1 tsk salt

3 msk stött kardemumma

ca 15 dl vetemjöl


Fyllning:

100 g smör

1 dl kanel

1 dl råsocker

1 msk mald eller stött kardemumma


Garnering:

Uppvispat ägg

Pärlsocker


Blanda surdeg, smält smör, mjölk, råsocker, mucovadosocker, salt och kardemumma i en degblandbunke. Tillsätt vetemjöl och kör på låg växel i minst 15-20 minuter. Degen ska bli blank och smidig. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i 12-24 timmar.


När degen har jäst klart:
Om du har en baksten, sätt in den i ugnen och värm upp den till 250°, gärna stegvis för bakstenens skull. (Den kan spricka om det går för fort.) Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Dela degen i två delar och kavla var bit för sig till en reklangel. Bred fyllning på 2/3 av rektangeln, vik den ofyllda delen mot mitten av den fyllda och vid den fyllda tredjedelen över den ofyllda. (Inte krångligt alls. Läs en gång till!) Skär plattan i 12 remsor, snurra dem runt fingrarna till snurror och lägg på plåt med bakplåtspapper. Upprepa med nästa degbit. Låt bullarna jäsa i 30 minuter. Om du inte har baksten sätter du på ugnen nu. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 8-10 minuter.

1 kommentar:

  1. Hej
    Verkar lite mycket med en deciliter kanel i fyllningen. Det dammar när man äter..

    SvaraRadera