6 juli 2010

Kungliga gubbar

Årets varmaste dag drog vi till slotts, Malou och jag. Ebba, 13, följde med som assistent. Målet: Sturehof Slott. Planen: jordgubbar. Plåta, plocka och sen plåta igen i förädlad form som vi hade med oss. Nu fanns det inte så mycket jordgubbar som vi hade tänkt oss. Vi fick, bland många andra svettiga, pustande Stockholmare, leta en del innan vi hade fått ihop nåt kilo och kunde lämna det dammiga, kokande fältet till förmån för den sköna trädgården på Sturehof.


Det är ett ovanligt trevligt utflyktsmål, Sturehofs Slott. Man kan inte bara få god, god mat och härliga bakverk producerade av Voltair & Vänner, man kan sitta på bryggan och doppa tårna i vattnen, besöka krukmakeriet eller bara strosa omkring och känna sig kunglig. Fast vi skulle jobba förstås. I värmen. Som vi svettades. Men bilderna blev fina, även om rabarbersaften hade jäst bara på vägen hemifrån mig till Sturehof.


Ibland är det ganska kul att zooma ut när man plåtat en bild och kolla hur det ser ut på långt håll. Ofta är det inte lika snyggt då. Som här.




Se sån stil hon har, den enbente fotografen! Marmeladen vi plåtade är för övrigt fantastiskt god till just ost. Mustig och smakrik tack vara muscovadosocker och choklad. Se här, ett recept:

Jordgubbsmarmelad med muscovadosocker och choklad
2 burkar

2 liter färska jordgubbar
4 dl muscovadosocker
100 g mörk choklad, 70%

Tvätta, snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg jordgubbar och muscovadosocker i en kastrull, koka upp och låt sjuda i 20 minuter. Skumma vid behov. Ta kastrullen från plattan och bryt ner chokladen. Rör om tills chokladen smält, och låt marmeladen svalna en aning innan du fyller den på burkar. Förvara kallt.






1 kommentar:

  1. Vilka härliga ställen det finns och som ni nu visar upp. Underbart att se.
    Ser mycket framemot nästa nummer av BAKA.

    SvaraRadera