21 sep. 2010

Strössel


Jag har en hang-up just nu. Eller - det har jag egentligen alltid. Jag är så sjukt tokig i frön och nötter nämligen, fast periodvis glömmer jag bort det lite. Just nu är jag dock inne i en strössel-period, där strössel betyder blandningar av frön och nötter som man strör över till exempel sallad. Man kan köpa färdiga fröblandningar, av t ex Renée Voltair eller Risenta, men det är helt onödigt och galet dyrt. Strössel gör man själv - det blir bäst på alla sätt. Då kan slösa också. Här är några varianter (alla frön rostas först i het stekpanna, går jättefort).

Sesamfrön/solrosfrön/hackade hasselnötter/flingsalt/chilipeppar/rivet citronskal.
Pumpakärnor/solrosfrön/grovt mald svartpeppar/flingsalt.
Pinjenötter/sesamfrön/hackad färsk rosmarin/svartpeppar/flingsalt.

Gör en rejäl sats, spara på burk och strössla på, när andan faller på. Tips! Små, goda tomater, avokado, babyspenat, olivolja och strössel. Gudagott.

1 kommentar: