1 okt. 2010

Brunkans långa

Jorå, Brunkans långa blev också bra. Inte lika hög som Rostebrödet, och inte alls lika lång som Brunkans egen Brunkans långa förstås, men väldigt god. Eftersom min surdeg dog för någon vecka sedan och den nya inte tagit sig ännu, så bytte jag ut surdegen i originalreceptet mot vanlig jäst och tillsatte motsvarande vikt i vatten och rågmjöl istället. Och så tillsatte jag ju nyponskalsmjöl, (se gårdagens inlägg). Alltså:

Brunkans långa (min variant)
2 st

775 g vatten
1125 g vetemjöl
175 g rågmjöl
35 g nyponskalsmjöl
50 g jäst
150 g mörkt muscovadosocker
35 g honung
30 g havssalt

Dag 1 eller morgon: Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken 30 minuter. Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt. Låt degen jäsa 30 minuter och gör sedan om vik- och vändningsproceduren. Ställ in degen i kylen och lät jäsa under natten.

Dag 2 eller kväll: Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär den i två delar med vass kniv på längden. Lägg försiktigt upp de två degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 175 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar