22 aug. 2010

Räddare i nöden

Tänk vad trist det vore att inte få sätta i sig en kanelbulle när man ville. Att inte kunna äta alla fantastiska stenugnsbakade surdegsbröd med knaprig skorpa som det numera finns så gott om. Att tvingas tacka nej till en bit tårta när det bjuds. Att inte kunna baka vilket bröd man vill och ivrigt prova det när det ännu är så varmt att smöret smälter.

Så har man det när man är glutenintolerant. Det är no no till gott bröd och härliga bakverk, och det är ett evigt pysslande och undersökande för att få ihop vardagen. Då är det tur att det faktiskt finns, även om de är sällsynta, människor som Karin Moberg och Oskar Målevik.

Karin har just öppnat bageriet Friends of Adam på Hornstulls Strand 13. Ett bageri som bakar och säljer gott bröd helt utan gluten. Många olika sorter. Knäckebröd och surdeg, ljust formbröd, frukt- och nötbröd, hamburgebröd och korvbröd. Och tårtor och kakor. Alla bröd är framtagna av den unga men oj så välmeriterade bagaren Oskar Målevik, i samarbete med bagarmästare Jan Hedh. Bakgrunden är enkelt. Karins son Adam fick diagnosen glutenintolerant när han var 8 år, och snart gick det upp för hela familjen att det inte var enkelt att varken hitta eller baka ett gott, glutenfritt bröd. Nu sju år senare finns så Friends of Adam - en verklig räddare i nöden för alla glutenintoleranta i hela Sverige, för man kan beställa bröd via hemsidan också. Heja och hurra!




1 kommentar:

  1. Jag var på resturangen LUX idag. De serverade glutenfrittbröd, 3 sorter!!! Jag fick höra att de ev säljer glutenfrittbröd i LUX butiken. Om det säljer är det mer än värt att prova! Saftigt och gott!

    SvaraRadera