15 aug. 2010

Gotland 2010

Årets semester på Gotland är över. Veckan brukar bli en blandning av upptäcktsfärd, delikatessjakt och strandbad. I den ordningen. Bästa fyndet i år var helt nyöppnade LEVA Kungslador precis utanför Visby. Ett helekologiskt projekt med gårdsbutik, stenugnsbageri, krukmakeri, kafé, kök, bar och utställning av hus från LEVA Husfabrik. Supersjysst uteplats att drösa på, med hängmattor, trädgård, växthus och rolig skogslek för barn. Vi upptäckte stället en timme innan båten skulle gå hem, så vi hann bara gå en snabbvända men det var tillräckligt. Måste tillbaka.


I år åkte vi som vanligt också till de två krukmakerier vi tycker är nåt att ha på vår del av ön (sydöstra).
Det är Larsson&Larsson i Ethehem, där krukmakare Knutte gör bland annat svarta, snygga skålar, muggar och fat som jag är helt såld på. Och så är det Tord Karlsson i Lye. Han är den riktiga stormästaren inom krukmakeri på Goland, både vad gäller vardagskoppar och fat och lyxigare konstkrukor. "När jag blir stormrik ska jag ha massor av urnor från Tord" mumlade L, samtidigt som han fotograferade nästan allt i hela den lilla butiken.Ett nytt litet fynd på matfronten var Annelies Skafferi i Hemse. Ostar, choklad, salamikorvar, ramslöksvinäger, salmbärsmarmelad och andra godsaker samlat i en pytteliten butik på huvudgatan. Vi köpte två svindyra ostar som vi sen glömde bort att äta - fick åka med hem. Kanske ikväll? Provade även Hejde Knäcke, ett tunt, knaprigt knäckebröd som bakas ute i skogen i Hejde av en entusiastisk dam vid namn Ise Ljungqvist, som också utsetts till till årets trendskapande nyföretagare av Visma.

Ja, så åkte vi förstås en vända till Rute Stenugnsbageri. Ett måste varje år. Det bästa i år var att de hade ett supertummat ex av BAKA i växthuset :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar