25 aug. 2010

Luxliv

Längst ut på Lilla Essingen, alldeles vid vattnet, i Electrolux gamla matsal valde restaurang Lux att förlägga sin fina restaurang när man öppnade för några år sedan. Och när man, ett par år senare, bestämde sig för att tillsammans med konditorn Ted Johansson starta Lux Dessert & Choklad så placerades det precis bredvid. Lite off, kan man tycka. Men det spelar ingen som helst roll. "Vi hade kunnat jobba dubbels å mycket och sälja allt i alla fall" berättade Ted när vi var där igår och träffade honom. Vilken kille. Kvalitet fullt ut i, annars är det ingen idé. Bullarna. Pralinerna. Råvarorna. Inredningen. Förpackningarna. Medarbetarna. Allt. Vi fick smaka Conrad Tyrséns (Årets Konditor 2009) vinnarpralin med bland annat tongaböna i, lika ljuvligt god som vacker. En hallon- och chokladmarmelad, som fick jag med mig hem tillsammans med kardemummabullen som även innehåller massor av torkad, krossad vaniljstång. Kolaklubba. Och chokladtryffel. Och så fick vi höra Ted berätta om hur allt började, fortsatte och är. Men det får du läsa om i nästa nummer av BAKA.

Ted Johansson utanför Lux Dessert & Choklad
Foton: Malou Holm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar