Hemplockad nyponsoppa
Plocka brinnande röda nypon en vacker dag och snoppa dem. Skölj dem noga och koka dem i en halvtimme i vatten som täcker nyponen och lite till. Kör nyponen i mixer till nyponpasta. Passera moset med träslev i sil så att fröna skiljs bort. Frys in den tjocka pastan i små burkar som rymmer ca 2 dl. Till en sats soppa tar du sedan en burk nyponpasta (2 dl) och 6 dl vatten och låter detta få ett snabbt uppkok (så att inte alla C-vitaminer försvinner). Därefter tillsätter du 1/2 dl socker och reder av med 1 msk potatismjöl utrört i lite vatten. Smaka av. Tillsätt mer socker vid behov. Njut med en klick grädde och flagad, rostad mandel.
Foto: Malou Holm
Plocka brinnande röda nypon en vacker dag och snoppa dem. Skölj dem noga och koka dem i en halvtimme i vatten som täcker nyponen och lite till. Kör nyponen i mixer till nyponpasta. Passera moset med träslev i sil så att fröna skiljs bort. Frys in den tjocka pastan i små burkar som rymmer ca 2 dl. Till en sats soppa tar du sedan en burk nyponpasta (2 dl) och 6 dl vatten och låter detta få ett snabbt uppkok (så att inte alla C-vitaminer försvinner). Därefter tillsätter du 1/2 dl socker och reder av med 1 msk potatismjöl utrört i lite vatten. Smaka av. Tillsätt mer socker vid behov. Njut med en klick grädde och flagad, rostad mandel.
Foto: Malou Holm
Har just gjort nyponpasta. Så gott. Precis som det är. Har lagt frönblandingen på en plåt i ugnfn för att torka på svag värme. Tänker mala fröna.
SvaraRadera