22 okt. 2010

Riktig nyponsoppa


Har du provat nyponsoppa? Och så menar jag inte sån där sötjolmig historia som finns på Ica och Coop, utan riktig nyponsoppa, gjord på riktiga nypon, plockade på riktiga nyponbuskar? Det är nämligen en helt annan sak. Riktig nyponsoppa smakar mjukt, sötsträvt och absolut vrålgott tillsammans med en klick grädde och några rostade mandlar. En riktig C-vitaminbomb, dessutom. Ut och plocka nypon, gott folk! Det är nu de finns. Sen lagar du nyponsoppa enligt det här receptet som kommer från makens farmor Barbro, på sin tid världsbäst på att ta tillvara naturens resurser.

Hemplockad nyponsoppa

Plocka brinnande röda nypon en vacker dag och snoppa dem. Skölj dem noga och koka dem i en halvtimme i vatten som täcker nyponen och lite till. Kör nyponen i mixer till nyponpasta. Passera moset med träslev i sil så att fröna skiljs bort. Frys in den tjocka pastan i små burkar som rymmer ca 2 dl. Till en sats soppa tar du sedan en burk nyponpasta (2 dl) och 6 dl vatten och låter detta få ett snabbt uppkok (så att inte alla C-vitaminer försvinner). Därefter tillsätter du 1/2 dl socker och reder av med 1 msk potatismjöl utrört i lite vatten. Smaka av. Tillsätt mer socker vid behov. Njut med en klick grädde och flagad, rostad mandel.

Foto: Malou Holm

1 kommentar:

  1. Har just gjort nyponpasta. Så gott. Precis som det är. Har lagt frönblandingen på en plåt i ugnfn för att torka på svag värme. Tänker mala fröna.

    SvaraRadera