28 okt. 2010
Fotolunch
27 okt. 2010
Surdegsbröd eller icke surdegsbröd?
25 okt. 2010
Julstämning






24 okt. 2010
Lurendrejeri

Konstigt nog tycker många barn inte om grönsaker. Eller rotsaker. Fast innan de får reda på att de är just grönsaker och rotsaker, innan man börjar tjata om att man faktiskt måste äta dem för de är sååååå nyttiga - då knaprar de gärna på såväl morötter som kålrötter och gurkbitar. Hur som helst, om man nu har hamnat i det där att barnen rynkar på näsan åt allt som växer i jorden utom jordgubbar, får man göra det näst bästa för att få i dem de där förbaskade, nyttiga rötterna. Man får luras, helt enkelt. Man får riva morötter och selleri ner i köttfärssåsen, fylla frallorna med zuchinistrimlor och proppa rödbetor och morötter i bulldegen och plättsmeten. Ungarna märker ingenting, jag lovar. Och vet du var det tokiga är? Maten blir inte bara nyttigare, utan faktiskt också godare. Bullarna också. Om detta har jag gjort ett receptreportage i Laga Lätt som finns ute i butikerna just nu. Med fina bilder av Ulrika Pousette.



22 okt. 2010
Riktig nyponsoppa
Plocka brinnande röda nypon en vacker dag och snoppa dem. Skölj dem noga och koka dem i en halvtimme i vatten som täcker nyponen och lite till. Kör nyponen i mixer till nyponpasta. Passera moset med träslev i sil så att fröna skiljs bort. Frys in den tjocka pastan i små burkar som rymmer ca 2 dl. Till en sats soppa tar du sedan en burk nyponpasta (2 dl) och 6 dl vatten och låter detta få ett snabbt uppkok (så att inte alla C-vitaminer försvinner). Därefter tillsätter du 1/2 dl socker och reder av med 1 msk potatismjöl utrört i lite vatten. Smaka av. Tillsätt mer socker vid behov. Njut med en klick grädde och flagad, rostad mandel.
Foto: Malou Holm
18 okt. 2010
Dubbelhurra!






16 okt. 2010
Tårtkalas




Det är en handgjord choklad där bönorna fermenteras och torkas i Dominikanska Republiken där de växer. Sen tar den svenska chokladproducenten Quinto hem dem och rostar de oskalade bönorna och tillsätter svenskt betsocker. Barras heter den här kakan, vilket är dominikanernas namn på choklad. Den smakar väldigt speciellt. Lite som när man gör hemgjord varm choklad av kakao och socker, och sen inte kan hålla sig utan slevar i sig allt innan man hällt på mjölken....
8 okt. 2010
Ett nytt ord

7 okt. 2010
Baka nr 3

4 okt. 2010
Kanelbullens dag

Kanske är det just därför mötesbullen inte riktigt funkar för mig. Den får ju inte den uppmärksamhet den kräver. Och då lider jag. Med bullen.
Pop-up

Så här kan det se ut på köksbordet en dag som denna, då vi ska plåta en liten del av alla sylter, safter och inläggningar till kommande boken "Sommar på burk". Phu, gissa vad det väger? Den här sommaren har jag med andra ord syltat och saftat mer än någonsin, vilket resulterat i att mitt extra kylskåp, inköpt endast på grund av händelser som dessa, är till bristningsgränsen proppfullt av burkar med olika innehåll. Inte många av varje, eftersom det inte var lönt att göra en hel sats av allting. Men många olika. Funderar på att ha auktion när vi plåtat klart. För snart är ju bekantskapskretsen också mätt på sylt och saft. Eller så startar jag en Pop-up store i trädgården.
1 okt. 2010
Brunkans långa

2 st
775 g vatten
1125 g vetemjöl
175 g rågmjöl
35 g nyponskalsmjöl
50 g jäst
150 g mörkt muscovadosocker
35 g honung
30 g havssalt
Dag 1 eller morgon: Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken 30 minuter. Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt. Låt degen jäsa 30 minuter och gör sedan om vik- och vändningsproceduren. Ställ in degen i kylen och lät jäsa under natten.
Dag 2 eller kväll: Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär den i två delar med vass kniv på längden. Lägg försiktigt upp de två degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 175 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Låt bröden svalna på galler.