19 maj 2011

Thelma and Louise igen


"O, nu är vi Thelma och Louse igen!" brukar Malou utbrista när vi susar fram i bilen på väg mot nya äventyr. Zoom, zoom, zoom över landet. Fast istället för fara ut över ett stup på slutet, bromsar vi snitsigt in vid något sjysst bageri eller konditori. Men igår tog vi faktiskt ett jätteskutt. Över Östersjön, med flyget, för att göra en miniturné på Gotland. Vi började hos Erik Olofsson och Tina Fernlund på Rute Stenugnsbageri. Vilken dag! Vilket ställe! Vilka bagare! Bageriet har inte öppnat för säsongen ännu, två veckor återstår. Och Erik och Tina, de laddar, och det behövs, för trycket där ute in the Gotländska middle of nowhere är helt ofattbart. Populärt är bara förnamnet.

Sen drog vi vidare, till
Leva Kunglador. De öppnade förra sommaren, och är rena himmelriket för den som gillar mat, ekologi, blommor, keramik, hus, hängmattor och kakor. (Typ alla, med andra ord.) Vi plåtade saffranspannkaka och nässeldrömmar som bagaren Jocke hade bakat, och bjöds på galet god vegetarisk buffé som kökschefen Stina chefat fram. Ja, så spanade vi in jättevackra tulpaner, tog ett varv i den för alla andra stängda eko-butiken och spanade in de ekologiska husen, nybyggda för i år. Å vad trevligt vi hade!

Till slut hälsade vi på Ellinor på
Wisby Dessertkonditori, mitt i Visby. (Ellinor Andersson var en av inte mindre än tre gotländska finalister i Årets Konditor 2010!) Denna modiga, fantastiska kvinna, drog för två år sedan igång ett nytänkande och gnistrande högkvalitativt konditori i det något konservativa gotländska klimatet. Way to go. På väg till Gotland? Gå dit! Köp en dessert, en tårta, en pralin! Jag lovar, ni dånar så smått. Tycker ni att jag gott kan berätta lite mer om dessa ställen, om de nu är så fantastiska? Ska jag göra. Men inte här, utan i form av långa artiklarna som kommer i BAKA i början av juni! Så jag bara retas lite här, för att ni ska bli sugna.

Erik Olofsson, Tina Fernlund och jag på Rute Stenugnsbageri.

Leva Kungslador.
Två av Ellinor Anderssons skapelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar