27 jan. 2011

Rekordbullar


Jag bedriver en stilla jakt. Jakten på den på den perfekta kanelbullen. Alltså, inte som någon av alla proffsbagare bakar, där har jag redan gått i mål för länge sen. Nej, som JAG bakar. Problemet är bara att jag inte är systematisk. Jag får ju så många tips, eftersom jag så ofta jag kommer ihåg det, fråga alla bagare och konditorer jag intervjuar om hur man gör den perfekta kanelbullen. "Arbeta degen länge!" sa Mattias på Tösse. "Jag brukar torka alla vaniljstänger vi använder, mala ner dem och använda till fyllningen" sa Ted på Lux. "Smält inte smöret och värm inte mjölken" sa Manfred på Saltå Kvarn. Så nu gör jag allt detta, ibland bara det ena, ibland alltihop, plus att jag har lite egna trix. Ibland blir det fullträff, ibland bara sådär - men eftersom jag inte är systematisk, dvs jag skriver inte upp hur jag gör, så glömmer jag hur jag gjorde till nästa gång.

Så igår gjorde jag det igen. Bakade bullar, och de blev nästan referensgoda. Därför tänkte jag att jag skriver ner receptet här, så kan både du och jag göra lika dant nästa gång. Alltså:

Referensbullar
ca 30 st

50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 dl mörkt muscovadosocker
1 dl råsocker
150 g smör
13 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma

Fyllning:
100 g smör
1 dl råsocker
2 msk vaniljsocker
1 vaniljstång
1 msk kardemumma
1 msk kanel

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, nystött kardemumma, rumsvarmt smör och vetemjöl. Kör degen i maskin i 20-25 minuter. Låt jäsa i 1 1/2 timme. Mixa vaniljstången till pulver. Stöt kardemummakärnorna. Blanda med resten av ingredienserna till fyllningen. dela degen i två delar, kavla varje bit till en platta och bred fyllning på halva plattan. Vik dubbel, skär 2-3 cm breda remsor och snurra remsorna till bullar. Lägg på plåt. Låt jäsa 1 timme. Värm ugnen till 250 grader. Vispa upp 1 ägg, pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda 8-10 minuter.

2 kommentarer:

  1. Men nu blir jag ju nyfiken, vilken proffsbagare gör godaste bullen? Berätta! :)

    Jag bor inte i Sthlm, men brukar försöka testa någon i jakt på den perfekta vid varje besök. Igår blev det hos Petite France. Väldigt god! Förra gången blev det från Gateau, inget att springa benen av sig, enligt mig.

    Sedan kort tid tillbaka finns äntligen en bulle värd att köpa här i Linköping oxå, hos Ronaldo´s stenugnsbageri på Sparregatan. En riktig höjdare.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Min favoritbulle är Ted Johanssons, på Sotckholm choklad (fd Lux Dessert & Konditori, Lilla Essingen). Alldeles ljuvlig. Den där Ronaldo får jag spana in nästa gång jag far neråt!

    SvaraRadera