20 jan. 2011

Goa gubbar & gumma

Övre raden: Håkan Johansson (Albert & JAcks), Tobias Bergstrand (Riddarbageriet),
Moa Brink (Xoko), Johan Sörberg, Robin Edberg (Cum Pane).
Längst fram: Mattias Wallmark (Söderbergs), Niklas Beck (Grillska huset). Foto: Malou Holm

Igår hade Malou och jag lunchdate med 7 av Sverige bästa bagare. Bagarlandslaget. Sex killar och en tjej, framvaskade för att i helgen åka ner till Lyon och tävla för Sverige i Bageri-VM. Det är inte direkt så att de tar några limpor under armen och åker ner och ser vad domarna tycker. Nej, regelverket är ENORMT och självklart bakar de allting på plats under tidspress. Vissa saker är givna (baguette, t ex), som måste vara 55 cm lång och väga 250 g. Andra saker är friare, och temat (Vikingatiden) har de hittat på själva. Allt måste dock godkännas innan de åker ner, och varenda pinal de tar med sig - från råvara till verktyg - ska finnas nedskrivet. Inga reserver finns. Kniven på strupen. Johan Sörberg, som tidigare drev Riddarbageriet, är landslagets ledare. Trots att Sverige tävlar i den svåraste gruppen (Europa, dvs man tävlar mot brödländer som Frankrike och Tyskland ) så tror han att de har en god chans. "Det kan bara gå på två sätt. Bra eller dåligt. Klart det går bra!" flinade han. Tror jag det.

Delar av tävlingsbordet, på vikingatema. Yggdrasil i mitten.
Och en vikingabåt byggd av salt, vatten och majsena. Trolldeg, typ!

Foto: Malou Holm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar