23 jan. 2011

Gulddraken slår till


För ett år sedan intervjuade jag Sebastien Boudet som driver bageriet/kaféet/restaurangen Petite France på Kungsholmen i Stockholm. Då var ha strålande glad och lite trött, för han hade varit på prisutdelning kvällen innan och vunnit den presigefyllda Gulddraken i klassen Kafé. Sen gick han hem, sov i typ tre timmar och klev sen upp igen för att baka. Sen kom jag, och av trötthet och sömnbrist syntes inte ett spår i Sebastiens franska nuna. Pur enusiasm. I år vann Petite France Gulddraken igen, med motiveringen:

“Tredje gången gillt för Petite France som står i en klass för sig med fantas­tiska bröd och underbart konstnärliga bakverk där minsta macaron är en uppenbarelse för gommen. Ett franskt konditortempel – och svårslagna lunchställe - som lyfter hela Kungsholmen. Merci beaucoup!”

Och jag kan inte annat än hålla med. Sebastien Boudet har en outtröttligt, passionerat förhållande till bröd och bakning. Han bakar, bloggar, fotograferar och när man än kommer dit är han på plats i bageriet, vänligt pratande med sina gäster som alla tycks känna honom personligen. Därtill är bröden och bakverken som produceras på Petite France fantastiska - hans Pain de Siegle är ett rena referensbrödet i min bok. Jag lyfter på hatten och gratulerar!

Gulddraken är DN På Stan's mest prestigefyllda krogpris. Gulddraken delas ut i kategorierna krog/lyx, krog/mellanklass, krog/budget, bar, kafé och årets förnyare. Alla krogar, barer och kaféer som nomineras har testats anonymt, vid minst två tillfällen och av olika medlemmar i kommissionen. Atmosfär, prisvärdhet, hög trivselfaktor är viktigt i alla kategorier. Men ambition, fantasi och fingerfärdighet i köket samt vinlista, musik, hygienfaktor avgör också bedömningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar