18 jan. 2011

Om och om och om igen


Medan andra matskribenter och tidningar nu jobbar ihärdigt med sommaren eller kanske påsken, så gör jag tvärtom. Jag börjar om, med julen. Kommande vecka ska jag laga julmat så det står härliga till. Jag ska koka knäck och baka pepparkakor, rulla köttbullar och griljera skinka. Lägga in sill och baka lussebullar. Långa inköpslistor är skrivna, och familjen tittar skeptiskt på mig när jag sätter igång att baka pepparkaksskorpor och saffransskorpor. Igen? Japp. Igen. Så kan det vara när man planerar baklänges i böckernas värld. GLAD är jag dock för Assistenten från Ankarsrum som, efter att ha varit i DHL's heliga ingenmansland i 5 veckor, plötsligt dök upp vid min dörr idag! Phu, den ska bagare Manfred ha och baka med i studion när vi drar igång nästa bok om ett par veckor så det var skönt att den kom tillrätta. Som jag har jagat den.

Annars renoverar jag i mitt blivande kontor. Skrapar och målar sprucket tak, river ner 40 år gamla sjögrästapeter från väggarna. Väljer mellan färgnyanser. Köper skrivbord. Provar skrivbordsstol. Hänger på Blocket var och varannan natt. Det är som att flytta hemifrån! Ett ställe där bara jag ska vara, bara jag får bestämma. Underbart.

Saffransskorpor med valnötter
ca 40 st

100 g hasselnötter
75 g smör
2 dl strösocker
0,5 g saffran
3 ägg
1 ekologisk apelsin
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g valnötter

Sätt ugnen på 200°. Hacka hasselnötterna grovt. Vispa smör, socker och saffran poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Skrubba apelsinen och riv skalet. Tillsätt det. Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och grovt krossade valnötter i en annan skål och rör sedan försiktigt ner det och blanda ihop allt till en deg. Ta upp degen och forma två rullar, lika långa som långsidan av en plåt. Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 30 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100°. Låt rullarna svalna en stund, och skär dem sedan i sneda skorpor. Lägg tillbaka skporporna på plåten med snittytan uppåt och låt dem torka i ugn i 1 timme. Stäng av ugnen och låt dem stå kvar i ytterligare några timmar med ugnslyckan på glänt tills de är helt torra.

4 kommentarer:

  1. Assistenten! Jag har mormors original på landet och den moderna versionen här hemma i stan. Lycka till med julbaket!

    SvaraRadera
  2. Du är helt enkelt före din tid! :-D

    SvaraRadera
  3. Tack Charlotte! Imorgon blir det knäck.

    SvaraRadera
  4. men va crazy du har det, och kul!

    SvaraRadera