11 dec. 2010

Finska dofter


Nu ska jag skriva om något så osexigt som rågmalt. Av rågmalt kan man faktiskt göra mycket kul. Öl, till exempel. Eller en slags klibbig, svart gröt kallad Memma som man äter till påsk i Finland. Men man kan också använda rågmalt till att baka bröd med. Man får då ett mörkt, mustigt och lite sötare bröd, lite mer som danskt rågbröd - beroende på vad man blandar i mer förstås. Rågmalt är mältad råg, det vill säga rågkärnor som lagts i vatten och låtits gro under kontrollerade former, för att sedan torkas. Mältningen aktiverar de stärkelsenedbrytande enzynerma, vilket gör att brödet jäser bättre, smakar fylligt och sött och blir mörkare.

Jag upptäckte rågmalten för sådär en 15 år sedan, då jag fick ett recept på finskt maltbröd av en jobbarkompis. Jag tyckte att det där brödet, som innehöll grovt malen rågmalt, var jättegott och bakade det ofta, men det var någonting som var konstigt med det. När man hade ätit av det några dagar luktade man curry! Oacceptabelt. Så jag slutade baka brödet med rågmalt, glömde bort både receptet och själva rågmalten ända till häromdagen då jag besökte hemmabagaren Mats i Bromma som byggt en egen bakugn i källaren på gamla dagar. Han bakade med rågmalt. Och jag fick blodad tand igen. Var det verkligen rågmalten som gjorde att det stod en air av curry runt såväl mig som L under en period på 90-talet? Och gick det fortfarande att få tag på rågmalt i Hötorgshallen, som det gjorde förr? Iväg till Hötorgshallen. Jorå, hittade rågmalt (fanns både mald och grov numera, en utveckling). Hem, fram med det gamla receptet, baka baka. Nu har vi ätit av brödet i en veckas tid och kan konstatera - ingen av oss luktar det minsta curry under armarna. Och brödet - det är godare än någonsin, för nu proppade jag förstås i massor av frön och grova grejer vilket gjorde det ännu saftigare.

Nu återstår bara frågan - vad var det egentligen som gjorde att vi båda två under en period av vårt liv plötsligt svettades curry....?

Nåja, här är i alla fall recept på brödet:

Finskt rågmaltbröd
2 st
1 liter filmjölk
1 1/2 paket jäst
1 1/2 msk salt
1 1/2 dl sirap
1 dl linfrön
2 dl solrosfrön
3 dl mald rågmalt
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl special

1 dl sesamfrön till formarna

Rör ut jästen i lite av filmjölken. tillsätt resten av filmjölken, salt och sirap. Rör ihop. Tillsätt frön, rågmalt och mjöl och arbeta degen minst 15 minuter i maskin. Smörj två avlånga formar och bröa dem med sesamfrön. Fördela degen i formarna, strö sesamfrön på toppen och låt jäsa i ca 1 1/2 timme. Värm ugnen till 175°. Grädda i 1 timme och 15 minuter. Låt vila inlindat i handduk till nästa dag. Njut i tunna skivor.

5 kommentarer:

  1. Åh vad spännande! Många gånger har jag tänkt att memma det skulle man göra för att odla sina finlandssvenska rötter men det har ju så klart inte blivit av. :-) Helt klart måste jag testa att baka ditt recept med rågmalt!

    SvaraRadera
  2. Spännande detta! Fick ett finländskt brödrecept; det skulle vara 3 dl rågmalt i degen. Men i Norge hittade jag bara flytande maltextrakt ... Ska bli 3 limpor. Hur mycket maltextrakt ersätter 3 dl rågmalt?

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag ska göra vörtbröd med malt och inspireras av ditt recept. Undrar dock om det verkligen bara ska jäsa en gång och vad syftet isf är med det. Allt jästbröd som jag har bakat hittills har jag jäst två gånger.

    SvaraRadera
  4. var köpa mald rågmalt i strängnäs

    SvaraRadera