12 okt. 2011

Whoopie!




Halva helgen och hela gårdagen befann jag mig i ett sockermoln. Ett kletigt men roligt sockermoln vars ursprungstradition är ungefär 100 år gammal. Jag tillverkade whoopie pies, till en kommande bok. Och Malou fotade dem. Vi bakade och blandade och rörde och pillade och dekorerade och fotade, allt på samma gång, och till slut hade vi gjort ett helt litet samhälle av sockersöta whoopie pies i olika smaker, fyllningar och kantdekorationer.

De är ju för bedårande dessa amerikanska bakverk, vars namn sägs ha uppkommit då amishkvinnorna i 1920-talet USA uppfann dem tack vare överbliven kakdeg som inte fick gå till spillo. De små bakbverken smusslade de sedan ner i sin jordbrukande karlars och skolgående barnens lunchlådor, som, när de framåt lunchtid upptäckte överraskningen, blev så glada att de utbrast ”Whoopie!”. Unisont, får man förmoda. Och med eftertryck. 






4 kommentarer:

  1. Vad innehåller dessa pies?

    SvaraRadera
  2. Det är små kakor med olika smak (kardemumma, choklad, kanel, kokos osv), och fyllningar gjorda på antingen sötad cream cheese + smak (lime, citron, hallon, lakrits, passion mm), eller så är de fyllda med chokladtryffel, eller vit choklad med smak. En massa varianter, alltså!

    SvaraRadera
  3. OJ OJ låter mumma!

    SvaraRadera
  4. Vi kan intyga att de är riktigt smarriga!

    SvaraRadera