PS. Baguetterna blev i alla fall väldigt goda. Tyvärr kan jag inte lämna ut receptet ännu, eftersom det ska vara med i tidning. Men här kommer ett liknande recept, som redan varit med i tidning (Mat & Vänner) och då såg ut så här på bilden:
Foto: Malou Holm
Dinkelbaguetter
3 st
Dag 1
100 g rågsurdeg
200 g vatten, 37°
150 g dinkelsikt
50 g rågmjöl
Dag 2
10 g jäst
450 g vatten, 37°
600 g vetemjöl special
150 g dinkelsikt
10 g havssalt
Dag 1
Blanda ihop alla ingredienser väl. Täck bunken med plastfolie och låt vila till nästa dag.
Dag 2
Smula jästen i degen från Dag 1. Tillsätt vatten och båda mjölsorterna och arbeta degen i minst 10 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand. Tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek, 2-5 timmar (beroende på rumstemperatur). Sätt ugnen på 250° och ställ en plåt längst ner . Vält ut degen på bakbordet och dela den i tre delar. Dra ut varje bit till en 30x15 cm stor platta och rulla ihop från långsidan. Vrid baguetten ett halvt varm om sig själv och lägg på en plåt med bakplåtspapper (eller en smord baguetteplåt). Låt jäsa 15 minuter. Slå en kopp vatten i plåten på botten av ugnen, ställ in baguetterna ovanför och grädda i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.
Jag har precis samma erfarenhet av dessa f-bannade nonstick baguetteplåtar. Trodde att det bara var fabrikationsfel på just min plåt, men nu vet jag att flera har slitit med att få loss sina baguetter från plåten.
SvaraRaderaDå är vi fler. Men jag tänker inte ge upp. Jag ska olja och smörja och testa mig fram tills jag får stil på plåten. Jag gillar den nämligen. Trots allt.
SvaraRaderaHar kanske inte med non-stick att göra men visste du (det gör det säkert...)att du kan lämna din surdeg på surdegshotel, det är sant, Bageriet Urban Deli på Skånegatan tar emot den för 200 kr!
SvaraRadera//Nico
Jag hörde det på nyheterna igår! Otroligt roligt. Undrar om det verkligen är samma surdeg man får tillbaka dock...:-)
SvaraRadera