23 dec. 2011

God Jul!

Foto: Ulrika Pousette




Fransk nougat
24 bitar
Till detta recept behövs en digital termometer!

5 dl socker
1 dl vatten
50 g glukos
3 äggvitor
1 tsk vaniljsocker
2 msk rumsvarmt smör
1 dl hackade valnötter
½ dl hackade pistaschnötter
1 dl kanderad frukt/kakfyllning

folie

Klä en fyrkantig form med folie och penlsa med olja. Lägg socker, vatten och glukos i en tjockbottnad kastrull och koka på låg värme tills allt lösts upp. Höj värmen, och koka massan till 121°. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Häll sakta 1 dl av sockermassan ner i äggvitan samtidigt som du vispar med elvispen. Vispa i tre minuter. Koka resten av sockermassan till 149°, och häll den sedan långsamt under vispning ned i äggmassan. Vispa sedan i ca en kvart tills massa svalnar och börjar bli seg. Vispa då i vaniljsocker och smör, och rör ned nötter och frukt. Fördela smeten i folieformen och lägg oljad folie över. Ställ i kylskåp över natten. Skär i rutor dagen därpå.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar